Kríza na Ukrajine ruskú ekonomiku spomalí, ukrajinskej hrozí prepad

08.04.2014 Celý región

Washington 8. apríla (TASR) - Ukrajina čelí v dôsledku politických otrasov a napätia medzi Kyjevom a Moskvou prudkému poklesu ekonomiky. Uviedol to dnes Medzinárodný menový fond (MMF), konkrétnejšie údaje o najbližšom vývoji ukrajinského hospodárstva však nezverejnil. Informovala o tom agentúra DPA.

"Predpokladáme, že ekonomika Ukrajiny zaznamená výrazný pokles, nakoľko súčasné ekonomické a politické otrasy si už začali vyberať svoju daň na investíciách a spotrebe," uviedol MMF v najnovšom výhľade svetovej ekonomiky World Economic Outlook. S určitým zlepšením situácie, najmä v oblasti čistého exportu a zotavovania investícií, počíta fond najskôr ku koncu roka.

Čo sa týka Ruska, kríza neobíde ani jeho ekonomiku. MMF najnovšie znížil prognózu rastu ruskej ekonomiky v tomto roku na 1,3 %. V januárovom odhade ešte počítal s rastom na úrovni 1,9 %. Ak sa prognóza fondu vyplní, ruská ekonomika vzrastie rovnakým tempom ako v roku 2013, keď zaznamenala rast práve na úrovni 1,3 %.

Podľa MMF sa kríza na Ukrajine odrazí aj na ekonomikách ďalších krajín v regióne. "Fond zhoršil prognózy na najbližšie obdobie aj pre mnohé ďalšie ekonomiky Spoločenstva nezávislých štátov, keďže predpokladáme, že najnovší vývoj na Ukrajine a v Rusku a s tým súvisiaca geopolitická kríza sa podľa všetkého odrazí aj na hospodárskom vývoji týchto krajín," uviedol MMF.

Fond zároveň varoval, že "nevylučuje ani rozšírenie krízy od susediacich obchodných partnerov do vzdialenejších krajín, a to v prípade, ak by súčasné otrasy pokračovali a vyvolali nervozitu na svetových finančných trhoch, alebo, ak by sankcie a následné protisankcie nabrali na intenzite". K tomu by mohlo dôjsť najmä v prípade "výrazného narušenia produkcie alebo transportu plynu, ropy či obilnín". Ako MMF dodal, "dokonca, aj bez uvalenia sankcií nižšie tempo rastu ruskej ekonomiky a problémy na Ukrajine môžu mať v strednodobom horizonte výrazný vplyv na susedné ekonomiky".
 

Vyberte región